Over de tochten

Zwerftocht en oversteek


Bij het wadlopen wordt een onderscheid gemaakt tussen zwerftochten, punten van vertrek en aankomst op het wad liggen bij elkaar, en tochten waarbij een oversteek naar een eiland of zandplaat gemaakt wordt.

Wadlopen in Stilte organiseert uitsluitend zwerftochten, deze bieden de beste gelegenheid in alle rust op het wad te zijn. Bij een oversteek moet er altijd doorgelopen worden om de overkant tijdig te bereiken. 


Routes

De tochten vinden alle plaats op het Groninger wad vanaf vertrekplaatsen bij Westernieland, Noordpolderzijl, Uithuizen (Ruidhorn) en Uithuizermeeden (Noordkaap). De tochten variƫren in zwaarte. De tochten vanaf de Noordkaap en Noordpolderzijl zijn de lichtste varianten, de tochten ten noorden van Westernieland en Uithuizen kunnen afhankelijk van route en omstandigheden, licht tot middelzwaar zijn. De tochten zijn tussen de zeven en veertien kilometer lang.

Wadlopen vanaf de Noordkaap, het noordelijkste puntje van het Nederlandse vaste land. Dit is de lichtst mogelijke route, zeer weinig slik en over een korte afstand toch een volledige kennismaking met de mooiste bijzonderheden van het wad. Lijkt misschien meer op een strandwandeling dan een wadlooptocht maar heeft alle elementen van het wadlopen in zich. Afstand tussen zeven en tien kilometer. Route is bij uitstek geschikt voor wie met de lichtst mogelijke inspanning kennis wil maken met het wad en het wadlopen. Duur van twee tot drie en een half uur.

Noordpolderzijl, wadlopen vanaf de getijdehaven, een iets minder lichte route met duidelijk meer slik dan de route vanaf de Noordkaap. Niet alleen meer slik, er zijn ook enkele soms wat diepere geulen te doorwaden. Begin en eind van de route lopen door kwelder en landaanwinning, de route voert dan tot het eind van de vaargeul van de haven waarna met een slinger weer terug naar de dijk. Duur ongeveer drie en een half uur.

Robbengat, ten noorden van Westernieland ligt een erg mooi gebied met veel variatie. Hoogteverschillen, schelpenbanken, geulen, platen. De fraaie kwelder is hier behoorlijk breed zodat het wel even lopen is voordat we op het wad zijn. Er wordt een route met veel afwisseling gelopen tot de geul Robbengat.

Eemswad vanaf Ruidhorn, we passeren het natuurgebied Ruidhorn met zijn vogelkijkpunten en gaan vanaf de dijk direct het wad op. De route leidt, aanvankelijk merendeels langs het kustdal, tot aan de Eems, we volgen de waterlijn van de Eems en passeren  op de terugweg grote watervlakken en doorwaden meerdere kleine geulen. Met een duur tot vier uur kan dit een wat langere wandeling zijn.


Wadlopen zwaar?

Veel mensen hebben het beeld dat wadlopen zwaar is: lange afstanden afleggen door kniediep slik, geulen doorwaden waarbij je minimaal tot het middel nat wordt, op tempo lopen om voor het opkomende water veilig aan wal te komen. Hoe zit het werkelijk?
Wadlopen is beslist zwaarder dan gewoon wandelen maar het beeld is vaak wat overtrokken. Er zijn routes waarbij je slikvelden moet doorkruisen en in het begin is er altijd meer slik dan midden op het wad, hier is de bodem meest hard.

In het algemeen kan gesteld worden dat een zwerftocht op het wad, afgezien van de eerste en laatste honderden meters en het doorwaden van geulen, vergeleken kan worden met een stevige strandwandeling. Zoals op het strand, heeft op het wad de wind vrij spel en is de ondergrond niet altijd even stevig.
Globale richtlijn is dat een tocht van tien kilometer goed te doen is als, ongeacht de weersomstandigheden, een strandwandeling van vijftien kilometer geen probleem voor je is. Het verschil met een strandwandeling is dat men niet onbeperkt pauzes kan inlassen omdat men voor een bepaald tijdstip het wad verlaten moet hebben. Dit is de reden dat je beslist over een redelijke tot goede conditie moet beschikken


Risico

Wadlopen is een activiteit met enig risico. Waterstand en weersomstandigheden kunnen afwijken van de verwachting, een goed begaanbare route kan veranderd zijn in een zwaar traject. Indien nodig kunnen hulpdiensten minder gauw ter plekke zijn dan op het vasteland.

Wadlopen in Stilte beperkt het risico zoveel mogelijk door de tochten gedegen voor te bereiden. Verkenningen in de periode voorafgaand aan een tocht en het raadplegen van meerdere bronnen over weer en waterstand maken daar deel van uit. Daarnaast worden er verschilende veiligheidsmiddelen meegenomen tijdens de tocht (o.a. navigatie, communicatie en EHBO).

Van deelnemers wordt verwacht dat zij hun gezondheid en conditie voldoende kunnen inschatten om verantwoord het wad op te gaan. Deelname aan de tochten is altijd voor eigen risico.realisatie: kees  hemerik |design from html5webtemplates.co.uk